Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BES354 | Geriatrik Beslenme | SEÇMELİ DERS GRUBU | 3 | 6 | 2.00 |
Lisans
Toplumda risk grubu içerisinde yer alan yaşlılarda beslenmenin önemi, beslenmeye etki eden etmenleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda besin ve besin ögesi gereksinmeleri, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusundaki bilgileri öğretmek.
1 | Yaşlıda sağlıklı beslenmenin önemini öğrenir. |
2 | Yaşlılarda beslenmeye etki edebilecek etmenleri öğrenir. |
3 | Yaşlıya özel besin ve besin ögesi gereksinmelerini bilir. |
4 | Yaşlılarda beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkları öğrenir. |
5 | Yaşlılarda beslenme durumunu değerlendirir. |
6 | Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini bilir. |
BİRİNCİ ÖĞRETİM
Yok
[Yok]
Yaşlılıkta besin tüketimini etkileyen faktörler, beslenmenin önemi, besin ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda beslenme yetersizliği hastalıkları, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilme ve geliştirilmesi için sağlıklı beslenme önerileri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yaşlanma, yaşlanan nüfus ve yaşam süresi | ||
2 | Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler I | ||
3 | Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler II | ||
4 | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi I | ||
5 | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi II | ||
6 | Yaşlılarda menü planlama ilkeleri I | ||
7 | Yaşlılarda menü planlama uygulamaları | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I | ||
10 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II | ||
11 | Ödevlerin tartışılması | ||
12 | Yaşlıda sıklıkla raslanılan beslenme yetersizliği hastalıkları I | ||
13 | Yaşlıda sıklıkla raslanılan beslenme yetersizliği hastalıkları II | ||
14 | Yaşlıda beslenme eğitimi | ||
15 | Yaşlıda beslenme eğitimi | ||
16 | Final sınavı |
1.Geriatric Nutrition (Ed:Morley JE. Thomas DR) CRC Press Taylor & Francis Group, USA 2007. 2.Geriatri ve Gerontoloji, (Ed. Arıoğul S), MN & Nobel Basım Yayın Tic. ve San. Ltd. Şti. Ankara, 2006. 3.Temel Geriatri, (Ed. Kutsal Gökçe Y), Güneş Tıp Kitapevi Kırt. Tic. Ltd. Şti. Ankara, 2006. 4.Keep Fit For Life. Meeting the Nutritional Needs of Older Persons, WHO, Tufts University Science and Policy, Malta, 2002. 5.Ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 60 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 54 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 3 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 2 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 5 | 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 6 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 |