GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES569 Yaşlılarda Beslenme SEÇMELİ DERS GRUBU 1 1 6.00

Yüksek Lisans



Dünyada ve ülkemizde değişen demografik yapı ile yaşlanan nüfustaki artış nedeniyle, bu dönemde yaşanan fizyolojik değişiklikler, beslenme ile ilgili değişimler ve sendromlar hakkında bilgi sahibi olma, diyetisyen olarak bu gruba en uygun desteği sağlayabilme.


Dr. Öğr. Üyesi Merve Yılmaz


1 Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen fizyolojik ve patolojik değişiklikleri açıklar
2 Yaşlılarda beslenme durumunu değerlendirir
3 Yaşlıya özel besin ve besin ögesi gereksinmelerini açıklar
4 Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi yönünde ve geriatrik sendromlarda bireysel beslenme plan ve programlarını geliştirir ve uygular
5 Aradığı bilgiye ulaşabilme, analiz etme, örgütleme ve sunma becerisini kazanır.

BİRİNCİ ÖĞRETİM


-


-


Yaşlılık tanımı, yaşlanma teorileri, yaşlılıkta beslenmenin önemi, besin tüketimini etkileyen faktörler, besin ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, geriatrik sendromlarda beslenme, yaşlılık döneminde sık rastlanılan kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde tıbbi beslenmenin planlama ilkeleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Yaşlılık ve yaşlanma ile ilgili tanımlar
2 Yaşlanan Nüfus ve Yaşlanma Teorileri
3 Yaşlıda Beslenme Durumunu Etkileyen Fizyolojik Değişiklikler
4 Yaşlılık Döneminde Enerji ve Besin Ögeleri İhtiyacı-I
5 Yaşlılık Döneminde Enerji ve Besin Ögeleri İhtiyacı-II
6 Yaşlı Hastada Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I
7 ARA SINAV
8 Ara Sınav
9 Yaşlı Hastada Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II
10 Yaşlılarda Yetersiz Beslenme, Malnütrisyon ve Beslenme Tedavisi
11 Yaşlılarda Sarkopeni ve Beslenme Tedavisi
12 Yaşlılarda Yutma Bozuklukları ve Beslenme Tedavisi
13 Yaşlılarda Kırılganlık ve Sarkopenik Obezitede Beslenme Tedavisi Yaklaşımları
14 Yaşlılarda Osteoporoz, Düşme ve Kırıklarda Beslenme Tedavisi Yaklaşımları
15 Yaşlılarda Nörodejeneratif Hastalıklar (Alzheimer ve Parkinson) Ve İnmede Tıbbi Beslenme Tedavi Yaklaşımları
16 FİNAL

Geriatric Nutrition (Ed:Morley JE. Thomas DR) CRC Press Taylor & Francis Group, USA 2007. Geriatri ve Gerontoloji, (Ed. Arıoğul S), MN & Nobel Basım Yayın Tic. ve San. Ltd. Şti. Ankara, 2006. Temel Geriatri, (Ed. Kutsal Gökçe Y), Güneş Tıp Kitapevi Kırt. Tic. Ltd. Şti. Ankara, 2006. Geriatrik Bilimler (Ed. Kutsal YG, Cangöz B, Baydar T). Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2018. European Journal of Geriatrics and Gerontology Geriatri konusunda ulusal ve uluslararası derneklerin yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Rapor Hazırlama 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 14 14
Seminer 1 1 1
Makale Kritik Etme 7 2 14
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 143

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1 2 2 1 1 1 2
ÖÇ 2 2 2 1 1 1 2
ÖÇ 3 2 2 1 1 1 3
ÖÇ 4 4 3 4 2 4 4
ÖÇ 5 3 4 5 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek