Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BES557 | İşlevsel Besinler | SEÇMELİ DERS GRUBU | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
TÜRKÇE
İşlevsel besin kavramının tanımı, tarihsel gelişimi ve farklı ülkelerdeki uygulamalarını tartışmak ve işlevsel besin bileşenlerinin kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek, bu bileşenlerin insan sağlığı üzerine olası etkilerini değerlendirmektir.
Dr. Öğr. Üyesi SERAP DEMİR FİLİZ
1 | İşlevsel besin kavramını, diğer tanımlar ile farklarını açıklayarak, eksiksiz tanımlar. |
2 | İşlevsel besin bileşenlerinin kimyasal özellikleri ile biyolojik aktivitelerini örnekler ile açıklar. |
3 | İşlevsel besin bileşenlerinin her birinin insan sağlığı üzerine olası etkilerini farklı çalışmaların sonuçlarını yorumlayarak tartışır. |
BİRİNCİ ÖĞRETİM
Ön koşulu bulunmamaktadır.
-
İşlevsel besin kavramının tanımı, işlevsel besin biliminin amacı,tarihsel gelişim süreci, bilimsel temeller,işlevselbesinler ile ilgili uluslararası gelişmeler,biyoaktif besin bileşenlerinin kimyasal özellikleri, biyolojik aktiviteleri ile hastalıkları önlenmesi ve yaşam kalitesinin geliştirilmesindeki rolleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, beklentilerin değerlendirilmesi | ||
2 | İşlevsel besin kavramı & ADA'nın yazılı görüşünün tartışılması-I | ||
3 | İşlevsel besin kavramı & ADA'nın yazılı görüşünün tartışılması-II | ||
4 | Prebiyotikler&Probiyotikler | ||
5 | Bitkisel steroller & Stanoller | ||
6 | Polifenoller - Fenolik asitler | ||
7 | Polifenoller - Flavonoidler | ||
8 | Polifenoller- Fitoösterojenler, Soya | ||
9 | 1. ARA SINAV | ||
10 | Karotenoidler - Karotenler | ||
11 | Karotenoidler - Ksantofiller | ||
12 | Kükürtlü Bileşikler | ||
13 | Diyet Posası - Çözünür posa, Çözünmez Posa, beta-glukan | ||
14 | Diyet Yağ Asitleri - Omega-3 PUFA, CLA, MUFA |
1. Konu ile ilgili süreli yayınların güncel sayılarında yayınlanan makaleler 2. Handbook of NutraceuticalsandFunctionalFoods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001 3. FunctionalFoodsConceptto Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Proje Hazırlama | 1 | 70 |
Proje Sunma | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 5 | 70 |
Tartışma | 14 | 5 | 70 |
Proje Hazırlama | 1 | 2 | 2 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 145 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | |
ÖÇ 1 | ||||||
ÖÇ 2 | ||||||
ÖÇ 3 |