GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES557 İşlevsel Besinler SEÇMELİ DERS GRUBU 1 2 6.00

Yüksek Lisans


TÜRKÇE


İşlevsel besin kavramının tanımı, tarihsel gelişimi ve farklı ülkelerdeki uygulamalarını tartışmak ve işlevsel besin bileşenlerinin kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek, bu bileşenlerin insan sağlığı üzerine olası etkilerini değerlendirmektir.


Dr. Öğr. Üyesi SERAP DEMİR FİLİZ


1 İşlevsel besin kavramını, diğer tanımlar ile farklarını açıklayarak, eksiksiz tanımlar.
2 İşlevsel besin bileşenlerinin kimyasal özellikleri ile biyolojik aktivitelerini örnekler ile açıklar.
3 İşlevsel besin bileşenlerinin her birinin insan sağlığı üzerine olası etkilerini farklı çalışmaların sonuçlarını yorumlayarak tartışır.

BİRİNCİ ÖĞRETİM


Ön koşulu bulunmamaktadır.


-


İşlevsel besin kavramının tanımı, işlevsel besin biliminin amacı,tarihsel gelişim süreci, bilimsel temeller,işlevselbesinler ile ilgili uluslararası gelişmeler,biyoaktif besin bileşenlerinin kimyasal özellikleri, biyolojik aktiviteleri ile hastalıkları önlenmesi ve yaşam kalitesinin geliştirilmesindeki rolleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Dersin tanıtımı, beklentilerin değerlendirilmesi
2 İşlevsel besin kavramı & ADA'nın yazılı görüşünün tartışılması-I
3 İşlevsel besin kavramı & ADA'nın yazılı görüşünün tartışılması-II
4 Prebiyotikler&Probiyotikler
5 Bitkisel steroller & Stanoller
6 Polifenoller - Fenolik asitler
7 Polifenoller - Flavonoidler
8 Polifenoller- Fitoösterojenler, Soya
9 1. ARA SINAV
10 Karotenoidler - Karotenler
11 Karotenoidler - Ksantofiller
12 Kükürtlü Bileşikler
13 Diyet Posası - Çözünür posa, Çözünmez Posa, beta-glukan
14 Diyet Yağ Asitleri - Omega-3 PUFA, CLA, MUFA

1. Konu ile ilgili süreli yayınların güncel sayılarında yayınlanan makaleler 2. Handbook of NutraceuticalsandFunctionalFoods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001 3. FunctionalFoodsConceptto Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Proje Hazırlama 1 70
Proje Sunma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 5 70
Tartışma 14 5 70
Proje Hazırlama 1 2 2
Proje Sunma 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 145

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek