GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES501 İleri Beslenme-I DERS 1 1 6.00

Yüksek Lisans


TÜRKÇE


Sağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Makro besin öğelerinin (Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasının biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. Mehmet AKMAN


1 Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur
2 Makro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır
3 Beslenme ve diyetetik alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar
4 Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez edebilme)

BİRİNCİ ÖĞRETİM


Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


-


Makro besin öğelerinin asimilasyonu ve kullanımları vurgulanmakta olup enerji dengesi, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmaları ve bunların sağlıkla olan etkileşimleri ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, Dersin işleyişi hakkında genel bilgilendirme
2 Proje Konularının Dağıtılması
3 İnsan Beslenmesine Giriş
4 Enerji Dengesi, Metabolizması ve Denetim Mekanizmalarına Genel Bakış
5 Karbonhidrat Metabolizması ve Sağlıkla Olan Etkileşimi-I
6 Karbonhidrat Metabolizması ve Sağlıkla Olan Etkileşimi-II
7 Yağ Metabolizması ve Sağlıkla Olan Etkileşimi-I
8 1. ARA SINAV
9 Protein Metabolizması ve Sağlıkla Olan Etkileşimi-I
10 Protein Metabolizması ve Sağlıkla Olan Etkileşimi-II
11 Alkol Metabolizması: Beslenme ve Sağlık Etkileşimleri
12 Makro besin ögelerinin enerji metabolizmasındaki etkileşimleri
13 Metabolik Regülasyon
14 Açlık Tokluk Metabolizması

1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009. 2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010. 4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014. 5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Proje Hazırlama 1 50
Proje Sunma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek