GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ERG312 Mesleki Rehabilitasyon DERS 3 6 4.00

Lisans





1 Mesleki rehabilitasyon ekibini ve aşamalarını bilir.
2 Genel ve ciddi sağlık problemleri olan kişilerde temel mesleki rehabilitasyon değerlendirmelerini, iş ve ihtiyaç analizini kavrar ve uygular.
3 Değerlendirmelerle analiz sonuçlarını karşılaştırabilir ve yorumlayabilir
4 Genel ve ciddi sağlık problemleri olan kişilerde mesleki rehabilitasyon uygulama stratejilerini kanıta dayalı ve kişiye özel seçer ve temel düzeyde uygular

BİRİNCİ ÖĞRETİM



[Yok]


Bu ders kapsamında; mesleki rehabilitasyon süreci ile ilgili önemli rol oynayan paydaşların tanıtılması, farklı paydaşların rollerinin tanımlanması, ergoterapistlerin gerçekleştirebilecekleri mesleki rehabilitasyon çalışmalarında faydalanılabilecek teorik temellerin anlatılması, danışan merkezli uygulama prensiplerinin incelenmesi, mesleki rehabilitasyon sürecinin adımlarının ayrıntılı bir şekilde açıklanması, destekli istihdam modelleri ve rekabete dayalı istihdam modellerinin incelenmesi, ergonomik prensiplerin anlatılması ve mesleki rehabilitasyonda kullanılan çalışma kapasitesi değerlendirme araçları ile ilgili bilgilerin ayrıntılı bir şekilde verilmesi yer almaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Mesleki rehabilitasyona giriş
2 Mesleki rehabilitasyon ile ilgili anahtar terimler ve ergoterapistin mesleki rehabilitasyondaki görevi
3 Mesleki rehabilitasyonda modeller. PEO modeli çerçevesinde mesleki rehabilitasyon. Danışan merkezli uygulama. Mesleki rehabilitasyonda modeller. PEO modeli çerçevesinde mesleki rehabilitasyon. Danışan merkezli uygulama.
4 Mesleki rehabilitasyon süreci (değerlendirme, eğitim, işe yerleştirme, takip)
5 Mesleki rehabilitasyon süreci (değerlendirme, eğitim, işe yerleştirme, takip) Mesleki rehabilitasyon süreci (değerlendirme, eğitim, işe yerleştirme, takip)
6 Mesleki rehabilitasyon ekip üyeleri. Destekli istihdam modelleri. Mesleki rehabilitasyon süreci ile ilgili kanun ve yönetmelikler.
7 ARA SINAV
8 ARA SINAV
9 Ergonomi
10 Çalışma Kapasitesi Değerlendirmesi: Fonksiyonel Kapasite
11 Çalışma Kapasitesi Değerlendirmesi: Psikolojik ve Kognitif Kapasite
12 Çalışma Kapasitesi Değerlendirmesi: Beceri ve İstek değerlendirmesi, işe yönlendirme ve uyumlandırma
13 Çalışma Kapasitesi Değerlendirmesi: Beceri ve İstek değerlendirmesi, işe yönlendirme ve uyumlandırma Çalışma Kapasitesi Değerlendirmesi: Beceri ve İstek değerlendirmesi, işe yönlendirme ve uyumlandırma
14 Vaka analizi
15 Vaka analizi
16 final sınavı

Escorpizo, R., Brage, S., Homa, D., & Stucki, G. (2021). Mesleki Rehabilitasyon ve Engellilik Değerlendirmesi El Kitabı (Uyanık, M., Önal, G., Kolit, Z., Trans.) Hipokrat Kitabevi, Ankara. Ross, J. (2013). Occupational therapy and vocational rehabilitation. John Wiley & Sons. Engelli Bireylerin İstihdam Edilebilirliğinin Artırılması İçin Teknik Destek Projesi İhtiyaç Analizi, 2017 Lloyd, C. (2010). Vocational rehabilitation and mental Health. John Wiley & Sons. International Labour Office. Committee of Experts on the Application of Conventions. (1998). Vocational rehabilitation and employment of disabled persons (Vol. 1). International Labour Organization. WFOT (2012) Position Statement: Occupational Therapy in Vocational Rehabilitatiion (http://www.wfot.org/ResourceCentre.aspx)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
1 1 1
1 1 1
39 1 39
48 1 48
Toplam İş Yükü (saat) 89

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek