GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
EBE156 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği SEÇMELİ DERS GRUBU 1 2 2.00

Lisans



Bu dersin amacı öğrencilerin; ülkemizde ve dünyada topkumsal cinsiyet eşitliği kavramını öğrenerek bu konuda farkındalık geliştirmelerini ve ebelik uygulamalarına yansıtabilmelerini sağlamaktır.


Dr. Öğr.Üyesi Ayşegül DÖNMEZ


1 Toplumsal cinsiyet eşitliği ve hakları konusunda bilgi sahibi olabilmek
2 Cinsiyete dayalı yaşanan sorunların farkına varmak
3 Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında çalışan sivil toplum kuruluşlarını ve etkinliklerini öğrenmek
4 Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında kadının toplumdaki yerini sorgulayabilmek
5 Pozitif ayrıcalıkla kadın sorunlarına karşı ebe olarak sorumluluk üstlenebilmek

BİRİNCİ ÖĞRETİM



[Yok]


1. Tanışma Dersin amaç ve hedeflerinin açıklanması, dersin tanıtılması 2. Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve hakkaniyet kavramlarının açıklanması 3. Toplumsal cinsiyet kuramları 4. Toplumsal cinsiyetin psikososyal boyutu 5. Toplumsal cinsiyetin kadın sağlığına etkisi 6. Yaşam evrelerine göre toplumsal cinsiyet 7. Yaşam evrelerine göre toplumsal cinsiyet, Üreme sağlığı hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı 8. Yarıyıl Sınavı 9. Üreme sağlığı hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı 10. Aile planlaması hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı 11. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar ve etkileyen faktörler 12. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması için yapılanlar ve yapılması gerekenler 13. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, Toplumsal cinsiyeti etkileyen faktörler (toplumun değerleri, din, kültür, aile ve mitler vb) 14. Öğrenci ödevlerinin sunumlu (1. ve 2. grup) ve tartışma 15 Öğrenci ödevlerinin sunumlu (3. ve 4. grup) ve tartışma 16 Yılsonu sınavı


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma Dersin amaç ve hedeflerinin açıklanması, dersin tanıtılması
2 Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve hakkaniyet kavramlarının açıklanması
3 Toplumsal cinsiyet kuramları
4 Toplumsal cinsiyetin psikososyal boyutu
5 Toplumsal cinsiyetin kadın sağlığına etkisi
6 Yaşam evrelerine göre toplumsal cinsiyet
7 Yaşam evrelerine göre toplumsal cinsiyet, Üreme sağlığı hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı
8 Yarıyıl Sınavı
9 Üreme sağlığı hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı
10 Aile planlaması hizmetleri ve toplumsal cinsiyet kavramı
11 Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar ve etkileyen faktörler
12 Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması için yapılanlar ve yapılması gerekenler
13 Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması için yapılanlar ve yapılması gerekenler, Toplumsal cinsiyeti etkileyen faktörler (toplumun değerleri, din, kültür, aile ve mitler vb)
14 Öğrenci ödevlerinin sunumlu (1. ve 2. grup) ve tartışma
15 Öğrenci ödevlerinin sunumlu (3. ve 4. grup) ve tartışma
16 Yılsonu sınavı

1. Aile İçi Şiddetle Mücadele El Kitabı, T.C.Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara, http://www.aileicisiddet.net/yayinlar/Aile-Ici-Siddetle-Mucadele-.pdf 2. Duby G.,Perrot M. Kadınların Tarihi. Çev.: Ahmet Fethi. İş Bankası Kültür Yayınları, V cilt, Mart 2005, İstanbul. 3. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2007-2010, T.C.Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, http://www.kadininstatusu.gov.tr/upload/mce/eski_site/Pdf/kadinayonelikaileicisiddetlemucadeleulusaleylemplani.pdf 4. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İhtiyari Protokolü, http://www.ihd.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=363:kadinlara-kar-her-tlayrimcilin-lenmesuluslararasi-slees&catid=37:san-haklarylgeleri&Itemid=96 5. Öztürk E. Feminist Teori ve Tarihsel Süreçte Türk Kadını, Rağbet Yayınları, 2011, İstanbul. 6. Öztürk E. Türkiye’de Aile Şiddet ve Kadın Sığınma Evleri. Birey Yayıncılık, 2010, İstanbul. 7. Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Raporu, Türkiye Büyük Millet Meclisi, S.Sayısı: 1140, 8. Türkiye'de Kadınların İşgücüne Katılımında Belirleyici Etkenler ve Eğilimler. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası, Refah ve Sosyal Politika Analitik Çalışma Programı, Çalışma Raporu Sayı: 5, 2010. 9. Selma James. Cinsiyet, Irk, Sınıf. Kadınlardan Yeni Bir Perspektif. Bgst Yayınları, İstanbul, 2010. 10. A.Altınay (der) Vatan, Millet Kadınlar, İletişim Yayınları, İstanbul, 2001. A.Bora, A. Günel (der) 90’larda Türkiye’de Feminizm, İletişim Yayınları, İstanbul, 2002. 11. R.W. Connell, Toplumsal Cinsiyet ve İktidar, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 1998. 12. Afife Demirtaş, Leman Ebe, Bir Cumhuriyet Kadını. Roman (Biyografi), Paraf Yayınları, 2011.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
1 1 1
1 1 1
14 2 28
14 1 14
1 5 5
1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 54

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 4 5
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5 4
ÖÇ 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek