GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES151 Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar SEÇMELİ DERS GRUBU 1 1 3.00

Lisans


TÜRKÇE


Tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları, beslenmenin evrimini ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmek.


Dr. Öğr. Üyesi MERVE YILMAZ


1 İlk insanların diyetlerinin temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olur
2 Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler konusunda yorum yapar
3 Kültürlere göre değişen beslenme alışkanlıklarını (gelişim ve değişimi, inançlarının, sosyo-ekonomik yapılarının ve yaşadıkları çevrenin etkileri vb açılardan) yorumlar ve sağlıkla ilişkilendirir
4 Türk ve dünya mutfaklarının tarihsel gelişimi ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
5 Bireyin diyetini oluştururken beslenme alışkanlıklarını, kültürünü göz önüne alır

BİRİNCİ ÖĞRETİM


YOK


YOK


Beslenme Antropolojisi'ne giriş ve dersin tanıtımı Beslenme Antropolojisine kuramsal yaklaşım Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi Antik dönemde beslenme Toplumların besin seçimlerini etkileyen faktörler Dinler ve beslenme Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi Dünya mutfakları ve antropolojik açıdan değerlendirmesi Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi Öğrenci sunumları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme Antropolojisi'ne giriş ve dersin tanıtımı
2 Beslenme Antropolojisine kuramsal yaklaşım
3 Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi
4 Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi
5 Antik çağda beslenme
6 Toplumların besin seçimlerini etkileyen faktörler
7 Dinler ve beslenme
8 ARA SINAV
9 Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi-I
10 Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi-II
11 RAMAZAN BAYRAMI
12 Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları
15 Öğrenci sunumları
16 FİNAL SINAVI

1- Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, HatiboğlunYayınları, 2012 2- Baysal A, Kutluay-Merdol T., Başoğlu S., Ciğerim N. Türk Mutfağından Örnekler, Hatiboğlu Yayınları, 2005. 3- https://www.researchgate.net/publication/259472215_Human_Nutritional_Evolution 4- Nutritional Anthropology Biocultural Perspectives on Food & Nutrition 2th Edition Oxford University Press, 2013



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Rapor Sunma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 3 3 3
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek