Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BES151 | Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar | SEÇMELİ DERS GRUBU | 1 | 1 | 3.00 |
Lisans
TÜRKÇE
Tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları, beslenmenin evrimini ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmek.
Dr. Öğr. Üyesi MERVE YILMAZ
1 | İlk insanların diyetlerinin temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olur |
2 | Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler konusunda yorum yapar |
3 | Kültürlere göre değişen beslenme alışkanlıklarını (gelişim ve değişimi, inançlarının, sosyo-ekonomik yapılarının ve yaşadıkları çevrenin etkileri vb açılardan) yorumlar ve sağlıkla ilişkilendirir |
4 | Türk ve dünya mutfaklarının tarihsel gelişimi ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur |
5 | Bireyin diyetini oluştururken beslenme alışkanlıklarını, kültürünü göz önüne alır |
BİRİNCİ ÖĞRETİM
YOK
YOK
Beslenme Antropolojisi'ne giriş ve dersin tanıtımı Beslenme Antropolojisine kuramsal yaklaşım Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi Antik dönemde beslenme Toplumların besin seçimlerini etkileyen faktörler Dinler ve beslenme Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi Dünya mutfakları ve antropolojik açıdan değerlendirmesi Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi Öğrenci sunumları
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Beslenme Antropolojisi'ne giriş ve dersin tanıtımı | ||
2 | Beslenme Antropolojisine kuramsal yaklaşım | ||
3 | Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi | ||
4 | Tarih öncesi ve sonrası dönemler beslenme uygulamaları ve beslenmenin evrimi | ||
5 | Antik çağda beslenme | ||
6 | Toplumların besin seçimlerini etkileyen faktörler | ||
7 | Dinler ve beslenme | ||
8 | ARA SINAV | ||
9 | Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi-I | ||
10 | Türk mutfağı ve antropolojik açıdan değerlendirmesi-II | ||
11 | RAMAZAN BAYRAMI | ||
12 | Küreselleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin sağlık yönünden değerlendirilmesi | ||
13 | Öğrenci sunumları | ||
14 | Öğrenci sunumları | ||
15 | Öğrenci sunumları | ||
16 | FİNAL SINAVI |
1- Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, HatiboğlunYayınları, 2012 2- Baysal A, Kutluay-Merdol T., Başoğlu S., Ciğerim N. Türk Mutfağından Örnekler, Hatiboğlu Yayınları, 2005. 3- https://www.researchgate.net/publication/259472215_Human_Nutritional_Evolution 4- Nutritional Anthropology Biocultural Perspectives on Food & Nutrition 2th Edition Oxford University Press, 2013
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Rapor Sunma | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | |||||||||
ÖÇ 2 | 3 | |||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 3 | |||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 3 |